Het hemelse Rijk herrezen
Jan van Oudheusden
Het hemelse Rijk herrezen
€ 15,00
ISBN:
9789044634419
Verschenen:
30-05-2017
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
200
Auteur:
Jan van Oudheusden
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Het hemelse Rijk herrezen
De herrijzenis van China na twee eeuwen achterstelling verbluft velen: alsof het land altijd een achterstand had op de rest van de wereld. De geschiedenis leert echter dat China eeuwenlang allerminst achterliep op het Westen. Vindingen als papier, buskruit en boekdrukkunst, producten van zijde en porselein wekten bewondering en vonden hun weg over de wereld. In de achttiende eeuw gold China, 'het Hemelse Rijk', bij Europese opinieleiders zelfs als modelstaat. Daarna begon een lange periode van stagnatie en neergang; het reusachtige land werd prooi en speelbal van het Westen en Japan. Mao's revolutie van 1949 bracht weliswaar nationale eenheid, maar mondde uit in dictatuur, internationaal isolement en rampzalige experimenten die miljoenen levens eisten. Na Mao's dood bleek het Hemelse Rijk snel weer herrezen.

Het Hemelse Rijk herrezen geeft een vlot geschreven overzicht van de veelbewogen eeuwen van China. De laatste twee hoofdstukken tonen hoe China zich in recente jaren in snel tempo ontwikkelt tot een wereldmacht die zijn plaats opeist op het geopolitieke toneel.

Dr. Jan L.G. van Oudheusden (1949) is historicus, docent en auteur. Hij schreef onder meer een complete wereldgeschiedenis en overzichtswerken over de geschiedenis van het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en de Eerste Wereldoorlog.