De Nederlanden
Auke van der Woud
De Nederlanden
€ 35,00
ISBN:
9789044648591
Leverbaar:
Verwacht
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Gebonden
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
590
Auteur:
Auke van der Woud
De Nederlanden
De Nederlanden is een compleet gerenoveerde versie van Het lege land (1987), het boek dat vaak ‘klassiek’ is genoemd. Deze nieuwe uitgave beschrijft het landschap en de steden zoals ze er in de vroege negentiende eeuw uitzagen en hoe ze langzaam begonnen te veranderen. Koning Willem I speelt er nu een hoofdrol in. Klopt het wel dat de koopmankoning en de kanalenkoning voor welvaart zorgde, of leidde zijn optreden juist tot langdurige economische en sociale stagnatie, en dat de Nederlandse staat in 1840 op een haar na failliet was? Hoe komt het dat de energie, de ondernemingslust in Nederland na zijn vertrek opeens loskwam? Deze rijk geïllustreerde editie is duidelijker dan Het lege land het begin van de veelgeprezen reeks die Van der Woud schreef over de periode na 1850, toen het moderne Nederland ontstond: Een nieuwe wereld (2006), Koninkrijk vol sloppen (2010), De nieuwe mens (2015) en Het landschap, de mensen (2020).
Auke van der Woud (1947) was ruim twintig jaar in Amsterdam en Groningen hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. Hij schrijft over Nederland in de negentiende en de vroege twintigste eeuw. In 2007 ontving hij voor Een nieuwe wereld de Libris Geschiedenis Prijs (toen Het Beste Geschiedenisboek geheten). In 2010 kreeg hij de Grote Rotterdam-Maaskantprijs voor zijn ‘excellente oeuvre dat het denken over de negentiende eeuw verdiept, (...) met een literaire stijl die men zelden in de wetenschap tegenkomt’.
‘Geen historicus laat je zo met frisse ogen naar het heden kijken als Auke van der Woud.’ Elsevier Over Het lege land: ‘Een magistraal boek.’ de Volkskrant ‘Een meeslepend boek.’ NRC Handelsblad ‘Fascinerend, laat de lezer achter met veel glasheldere beelden van een verdwenen landschap.’ Het Parool ‘Een groot vermogen tot ordening en originele interpretatie, en een elegante compositie en stijl.’ Beleid & Maatschappij ‘Een standaardwerk.’ Elsevier