De laatste overval
Gabri van Tussenbroek, Tanja Holzhey
De laatste overval
€ 22,50
ISBN:
9789044646061
Verschenen:
09-02-2021
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
304
Auteur:
Gabri van Tussenbroek, Tanja Holzhey
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
De laatste overval
Wat doe je als je tot de ontdekking komt dat een familielid een beruchte postkoetsovervaller in Amerika was? Dit overkwam Tanja Holzhey en Gabri van Tussenbroek. Het was het begin van een fascinerende zoektocht met verbluffende vondsten.

Het ongelofelijke leven van Reimund Holzhey kende tal van bizarre wendingen. Als vijftienjarige emigrant vertrok hij in 1882 naar de Verenigde Staten. Zeven jaar later schreven alle Amerikaanse kranten over zijn gewelddadige overvallen, de arrestatie en het proces.

Maar zijn veroordeling was niet het einde. In de gevangenis onderging Holzhey een wonderbaarlijke verandering. Hierdoor kwam hij in contact met de hoogste kringen. Zijn leven nam opnieuw een bijzondere wending.
De laatste overval is een combinatie van true crime en geschiedenis, van ziekte en genezing, van wanhoop en een tweede kans.


Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten aan de UvA. Hij schreef onder meer de boeken De toren van de Gouden Eeuw (shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2018), Amsterdam en de Nachtwacht en IJzeren ambitie. Het Paleis voor Volksvlijt en de opkomst van de Nederlandse industrie.


Tanja Holzhey is literatuurhistorica en werkt voor de overheid. Ze schreef eerder over radicale verlichtingsideeën in het toneel.


‘Een van de spectaculairste verhalen uit de Verenigde Staten ooit opgeschreven.’
The Washington Times, 9 juli 1913

‘Dit verhaal had je niet kunnen bedenken!’
Michigan Radio, 12 september 2018


Over De toren van de Gouden Eeuw:

‘Een uitstekend gedocumenteerde reconstructie en een heerlijke blik op de mores in wat destijds ’s werelds belangrijkste stad was.’
Elsevier ****

Over Amsterdam en de Nachtwacht:
‘Verplichte kost voor wie niet in het duister wil tasten als het over de Nachtwacht gaat.’
Reformatorisch Dagblad