Tien zetels
Geert Dales
Tien zetels
€ 12,99
ISBN:
9789044646542
Verschenen:
25-11-2020
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
e-boek
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
238
Auteur:
Geert Dales
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Tien zetels
14 december 2019. Op het partijcongres van 50plus wordt Henk Krol met 89 procent van de stemmen opnieuw gekozen tot lijsttrekker.


In de peilingen staat 50plus kort daarna op tien zetels. Na een decennium van permanente ruzie heeft partijvoorzitter Geert Dales in slechts anderhalf jaar rust in de tent weten te krijgen. In een versplinterd politiek landschap kan niemand meer om het belang van de ouderen heen. Regeringsverantwoordelijkheid lonkt.


Begin maart 2020. Vanwege corona besluit het bestuur van 50plus dat livevergaderingen worden vervangen door digitale stemmingen. 95 procent van de leden steunt die aanpak. Meteen breekt de pleuris uit. Dat zou het einde betekenen van het konkelfoezen in morsige vergaderzaaltjes. De oude vergadertijgers starten een kort geding om dat te voorkomen. Met desastreuze gevolgen.


Twee maanden later is Henk Krol met slaande ruzie vertrokken. Kamerleden gaan rollebollend met het partijbestuur over straat. De peilingen geven de partij nog één zetel.
Hoe kon dat gebeuren?


In Tien zetels vertelt Geert Dales zijn verhaal, waarin hij tevens teruggrijpt op levenslessen uit zijn jongere jaren. Het is een pakkend relaas over oprecht betrokken politici en ambitieuze baantjesjagers in een partij vol weeffouten, opportunisten, geboren querulanten en een malverserende intrigant. Manmoedig proberen Dales en de zijnen het geraaskal van amateurs en oproerkraaiers de kop in te drukken. Dat lukt redelijk, tot de lockdown van 15 maart 2020. Een tsunami van wantrouwen, modder, smaad en laster brengt 50plus daarna in minder dan twee maanden naar een mogelijk definitieve ondergang. Tien zetels geeft een onthullende inkijk in de wonderlijke wereld van de politiek.


Geert Dales was onder meer wethouder in Amsterdam, burgemeester van Leeuwarden en bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland, voordat hij in 2018 voorzitter werd van 50plus.