Vrede is deze nacht
Hafid Bouazza
Vrede is deze nacht
€ 19,90
ISBN:
9789044627602
Verschenen:
28-11-2014
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
128
Auteur:
Hafid Bouazza
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Vrede is deze nacht
Soera 97, 'De nacht van de beschikking', is een van de bekendste en meest geliefde hoofdstukken uit de Koran. Volgens de traditie wordt hierin de nacht beschreven waarop de Koran werd geopenbaard. Een controversiële analyse, die de invloed van het Syro-Aramees op het Arabisch van de Koran bestudeert, stelt echter dat hier de geboorte van Jezus Christus wordt verhaald. Mld (geboorte) is dan ook het Arabische woord voor kerstnacht.
Naast de nieuwe vertaling van deze soera en de soera van Jezus' geboorte, biedt Vrede is deze nacht de mooiste klassieke Arabische wintergedichten. Ze beschrijven kerstmis en sneeuwwinters in huizen en lusthoven, ze bezingen kloosters en de schoonheid van monniken en biddende nonnen.
Van de invallende dooi tot de lente eindelijk voet zet, bij de openhaard of in het witte sneeuwlandschap is dit het ideale leesvoer voor koude winternachten. De bundel biedt bovendien een charmante en levendige kijk op het christendom, zoals deze in de klassieke Arabische poëzie doorschijnt.

Vergoud je beker o knaap
Want de dag is verzilverd
De lucht wordt in wit onthuld
En in tooien van parels tentoongesteld
Denk je dat dit sneeuw is
En dat dat rozen zijn uit takken verstrooid?
De rozen van de lente zijn gekleurd
Maar de rozen in december zijn wit.

As-Sanawbar (888-945)