Mokums woordenboek
Hans Heestermans, Ditte Simons
Mokums woordenboek
€ 15,00
ISBN:
9789035141865
Verschenen:
31-10-2014
Leverbaar:
Direct
Druk:
11de druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus/Bert Bakker
Aantal paginas:
184
Auteur:
Hans Heestermans, Ditte Simons
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Mokums woordenboek
Hebt u vroeger ook op een dempie gestaan? Hoeveel eilanders zijn er in Amsterdam? Wist u dat bolleboos uit het Jiddisch stamt en met de gevangenis te maken heeft? Waarom wonen de klagers in de Warmoesstraat? Wie hebben het woord bolus naar Amsterdam gebracht? Wat doet u als u Nieuwedijkies maakt? En wat is er aan de hand als uw armen te kort zijn? Weet u waarom de Eerste Lindendwarsstraat een dwarsstraat wordt genoemd?
En waarom is een meier 100 euro en een joetje maar 10?

Op deze en nog veel meer vragen vindt u een antwoord in dit Mokums woordenboek. Bij elk lemma staat natuurlijk de betekenis, maar ook een uitleg over de herkomst. Maar het is meer dan alleen een opzoekboek vol bekende, maar vooral ook onbekende en bijzondere woorden. Want bij vrijwel alle woorden is een citaat opgenomen uit de 'hoge en lage literatuur' van en over Amsterdam en Amsterdammers. Het Mokums woordenboek is daarmee een prachtig woordenboek, maar ook een verrassend leesboek, waarin je blijft ronddwalen.

Dr. Hans Heestermans was van 1970 tot 2004 redacteur van het Woordenboek der Nederlandsche Taal en van 1976 tot 1996 tevens hoofdredacteur van de Grote Van Dale. Hij is o.a. auteur van het Bergs Woordenboek, het Leids Woordenboek en het scheldwoordenboek Luilebol.
Drs. Ditte Simons was van 1978 tot 2004 redacteur van het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Zij is geboren en voor het grootste gedeelte van haar leven getogen in Amsterdam en woont tegenwoordig in de Jordaan.