Het Italiaanse experiment
Pepijn Corduwener, Arthur Weststeijn
Het Italiaanse experiment
€ 22,50
ISBN:
9789044644265
Leverbaar:
Verwacht
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
320
Auteur:
Pepijn Corduwener, Arthur Weststeijn
Het Italiaanse experiment
“Een belangrijk boek met lessen voor heel Europa” – Eelco Bosch van Rosenthal, journalist en presentator Nieuwsuur
Italië lijkt het land van zalig niks doen, van lange dagen luieren in de zon en genieten van het leven. Een land van stilstand en wanorde, niet van politieke vernieuwing. Maar kloppen die clichés wel? Dit boek laat zien dat Italië juist continu in beweging is en vooroploopt in de moderne politiek. Steeds weer is Italië de plek van radicale experimenten die de geschiedenis van heel Europa veranderen. Mussolini introduceerde het fascisme lang voordat Hitler de macht greep, Berlusconi wees het populisme al in de jaren negentig de weg, en vandaag is Italië het laboratorium van de internetdemocratie.
Het Italiaanse experiment biedt een nieuw perspectief op de Italiaanse geschiedenis en actualiteit. In een meeslepend overzicht van de negentiende eeuw tot nu beschrijven Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn hoe Italië keer op keer nieuwe politieke experimenten lanceert die elders worden overgenomen. Wie wil weten welke toekomst er in het verschiet ligt voor de westerse democratie, moet naar Italië kijken.
“Origineel en verfrissend, ook voor de doorgewinterde Italië-kenner” – Mustafa Marghadi, Italië-correspondent NOS
Pepijn Corduwener (1986) en Arthur Weststeijn (1980) zijn historici en Italiëkenners. Ze doceren aan de Universiteit Utrecht en delen regelmatig hun expertise over Italië in de media. Het Italiaanse experiment is een sterk uitgebreide herziening van het eerder verschenen Proeftuin Italië.
"Volg Proeftuin Italië en je weet wat Europa te wachten staat" - NRC Handelsblad