Goed volk
Teun van de Keuken
Goed volk
€ 19,99
ISBN:
9789044628654
Verschenen:
18-01-2017
Leverbaar:
Direct
Druk:
3de druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
232
Auteur:
Teun van de Keuken
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Goed volk
Amsterdam, eind jaren zeventig. Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: het bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn. Eén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen.
Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij - links, wit, artistiek en enigszins intellectueel - Teun sturen ze naar De Brug, een 'volkse' lagere school, zoals Teuns vader dat noemt. Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport. Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt hun wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun.

Goed volk toont hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders. Het is een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.