Troost voor bedroefde harten
Vincent van Gogh
Troost voor bedroefde harten
€ 22,50
ISBN:
9789044646467
Verschenen:
01-10-2020
Leverbaar:
Direct
Druk:
2de druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
480
Auteur:
Vincent van Gogh
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Troost voor bedroefde harten
‘Er is de kunst van lijnen en kleuren, maar de kunst van het woord is en blijft evengoed bestaan.’ Vincent van Gogh

De brieven van Vincent van Gogh vormen een van de meest indrukwekkende kunstenaarscorrespondenties die we kennen. Deze nieuwe selectie, rijk geïllustreerd met vele schetsen en schilderijen, biedt inzicht in Van Goghs gedachten en gevoelens, zijn hechte band met zijn broer Theo en zijn soms moeizame relaties met familieleden, vrienden en andere kunstenaars. We lezen over zijn dromen, twijfels en angsten, maar bovenal over zijn allesoverheersende passie om kunst te maken die ‘troost biedt aan bedroefde harten’.
Deze bloemlezing is samengesteld door Nienke Bakker, Leo Jansen en Hans Luijten, de editeurs van de zesdelige brieveneditie Vincent van Gogh – De brieven (2009) en de website met Van Goghs volledige correspondentie: www.vangoghletters.org.

Nienke Bakker is senior conservator bij het Van Gogh Museum. Zij maakte onder meer de volgende publicaties en tentoonstellingen: Van Gogh aan het werk (2013), De waanzin nabij: Van Gogh en zijn ziekte (2016) en Van Gogh & Japan (2018).
Leo Jansen is oud-conservator van het Van Gogh Museum en is nu werkzaam als editeur van het Mondriaan Editieproject. Hij is coauteur van Kort geluk (1999) en schreef Van Gogh en zijn brieven (2007).
Hans Luijten is senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum. Hij is de auteur van Van Gogh en de liefde (2007) en Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger (2019).

Over de brieven:

‘Wie hem leest ontmoet een persoonlijkheid, iemand die een pen kon hanteren.’ Maarten ’t Hart
‘Ik was er ondersteboven van. Ik had met hem niet alleen een geniaal schilder, maar ook een groot schrijver ontdekt.’ Jan Wolkers

‘Onopzettelijk schrijft hij uitspraken neer, die in geen enkel citatenboek zouden mogen ontbreken.’ W.F. Hermans
‘Een manier waarop we de ongeremde Van Gogh weer in ons hoofd kunnen krijgen, is door het lezen van zijn eigen beschrijving van zijn leven en kunst.’ Julian Barnes