Snouck
Wim van den Doel
Snouck
€ 49,99
ISBN:
9789044635621
Verschenen:
20-01-2021
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Gebonden
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Prometheus
Aantal paginas:
624
Auteur:
Wim van den Doel
Levertijd:
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Aantal:
Snouck
‘Een der grootsten is ons ontnomen’, kopte De Telegraaf toen Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was overleden. Snouck had een avontuurlijk en rijk leven geleid. Als jonge geleerde leefde hij als moslim in Mekka en hij studeerde er in de Grote Moskee. Vervolgens werd hij adviseur van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, waarvoor hij het Nederlandse beleid ten aanzien van de islam ontwierp. Samen met generaal Van Heutsz zorgde hij voor de verovering van Atjeh. Eenmaal terug in Nederland werd hij hoogleraar in Leiden en een pleitbezorger voor de beëindiging van de Nederlandse overheersing van Indië. Hij werd gezien als een van de grootste wetenschappers uit zijn tijd.
Wie was deze man die in Indië tweemaal met een Soendanese vrouw trouwde en er vijf kinderen kreeg, om vervolgens in Nederland nog eens te trouwen? Wim van den Doel schetst het rijke en complexe leven van Snouck, dat reliëf krijgt tegen de achtergrond van de ingrijpende gebeurtenissen in Europa, het Midden-Oosten en Indonesië; gebeurtenissen die een geschiedenis vormen van ontdekkingen, oorlogen, onderdrukking, emancipatie en drang naar vrijheid.

Wim van den Doel is als hoogleraar geschiedenis verbonden aan de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft meerdere boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis op zijn naam staan, waaronder Zo ver de wereld strekt. De geschiedenis van Nederland overzee vanaf 1800 (Prometheus 2011).

Over Zo ver de wereld strekt:
‘Een belangwekkend boek over het overzeese verleden van een klein land met (iets te) grote aspiraties.’
De Volkskrant

‘Een kritische, bevlogen, hedendaagse historie van ons koloniale leven na 1800.’
NRC HANDELSBLAD